Vedlikehold av tregulv

Har du et gammelt og slitt tregulv? Vedlikehold av tregulv er viktig for å bevare treets kvalitet, og sørger for at det fortsetter å se bra ut år etter år.

Ekte tregulv er en verdsatt del av mange norske hjem. Samtidig som det skaper mye varme i hjemmet, og er mykt og behagelig å gå på, har det også en stor estetisk verdi. Det finnes utallige ulike tresorter å velge mellom, fra lyst og mykt gulv av bjørk, til hardere tregulv som furu og mørke tregulv av eik. Hvordan man behandler tregulvet videre har også stor påvirkning både på utseende og kvalitet, og kan påvirke alt fra lyshet, glans og farge til holdbarhet og levetiden til treverket.

West Parkettsliperi AS har lang erfaring med vedlikehold av tregulv. Helt siden vi ble etablert i 1945, har vi levert tjenester innen parkettsliping og annen gulvbehandling, for privatpersoner, bedrifter, offentlige etater, institusjoner og håndverksbedrifter. Vi er spesialister på gulvbehandling, og kan tilby tjenester av svært høy kvalitet.

Gulvsliping

Har du et gammelt og slitt tregulv? Du trenger ikke bytte det ut. Gamle gulv kan vekkes til live og på ny bli en vakker og verdsatt del av hjemmet. Med gulvsliping fra West Parkettsliperi AS får gulvet en skikkelig ungdomseleksir. Alle tregulv og parkett kan slipes, og klargjøres for etterbehandling med lakk, olje, maling, beis eller hardvoks. Vi har moderne gulvslipingsmaskiner som er skånsomme for gulvet og omgivelsene.

Les mer om moderne gulvsliping her.

Hardvoks / olje eller lakkere?

Det er et hav av forskjellige oljer og lakker på markedet, og det kan være nokså forvirrende å skulle finne ut av hva som passer best for ditt gulv.  Hvis du er usikker på hva du bør velge anbefaler vi at du tar kontakt med West Parkettsliperi AS. Vi er erfarne spesialister på vedlikehold av tregulv, og kan hjelpe deg med det du trenger.

Hardvoks / Oljet tregulv

Hardvoks / Oljet tregulv er ikke like slitesterk som lakkert tregulv,og krever hyppigere vedlikehold intervaller , men har en naturlig glans og varme, samtidig som den er smuss og vannavstøtende.Hardvoks / Olje passer bra for deg som ønsker å fremheve treets naturlige egenskaper. Det finnes flere typer oljer for tregulv, det er også mulig å blande ulike oljer for å få den effekten du ønsker.

Olje uten pigment:

Hva du bør velge av olje med eller uten pigment handler i hovedsak om dine egne preferanser, men for tregulv av mørkt tre bør du velge olje uten pigmenter.

Hvitpigment olje:

For deg som ønsker å fremheve det lyse i treet kan man enten blande inn hvitpigmentert olje i pigmentfri olje, eller hvis du ønsker et lyst og hvitt gulv kan du bruke bare hvitpigmentert olje.

Farget olje:

Det er også mulig å farge gulvet med olje. Hvordan effekten av fargen blir er avhengig av hva slags farge du velger, tretype og om gulvet tidligere har vært behandlet med farget eller hvitpigmentert olje. Farget olje har blitt mer vanlig de siste årene, og lyse  gulv er et spesielt populært valg.

Lakkerte tregulv

Ved å legge seg som en hinne over gulvet beskytter lakken treet mot skade. For deg som ønsker et sterkt og slitesterkt gulv, samtidig som det krever lite vedlikehold og minimalt med rengjøring er lakkering veien å gå. Det finnes forskjellige typer lakker å velge mellom, hovedsakelig er det snakk om vannbasert men også  oljebasert lakk. Du kan også få miljøvennlig lakk fra West Parkettsliperi AS, som i tillegg har mye mindre lukt enn vanlig lakk.

Trykk her for å lese mer om miljøvennlig lakk.

Vannbasert lakk:

Vannbasert lakk er mer miljøvennlig enn oljebasert lakk, samtidig lukter den mindre og har færre helsefarlige stoffer som NMP og VOC. Denne type lakk tørker også raskere enn oljebasert lakk, og er et bra valg for de aller fleste tregulv. Det gulner også mindre og vil bevare fargen i treet lengre.

Oljebasert lakk:

I enkelte tilfeller vil det lønne seg å velge oljebasert lakk framfor vannbasert. Hvis gulvet skal legges i områder hvor det opplever mye fukt er det anbefalt å velge oljebasert lakk. Det samme gjelder tresorter som beveger seg mye. Tre er organisk materiale og vil forandre seg over tid. Tresorter som  furu og gran beveger seg mye, og uten riktig lakk vil det etterhvert bli store sprekker i treet.

Matt eller ekstra matt lakk?

Her er det litt hipp som happ hva du velger. Det går hovedsakelig ut på hva du selv foretrekker, hva som er populært forandrer seg også med tiden.  Nå er ekstra matte gulv som er mest etterspurt. 

Få hjelp av en fagperson

For å være sikker på å få best mulig resultat lønner det seg alltid å få hjelp av en fagperson med lang erfaring. West Parkettsliperi AS er spesialister på gulvbehandling, og kan tilby tjenester av svært høy kvalitet. Ta gjerne kontakt for mer informasjon.